O projektu CoV2Soul.rs

U Srbiji nema epidemioloških studija psihijatrijskih poremećaja, a one su neophodne za planiranje organizacije službi i formiranje programa za zaštitu mentalnog zdravlja

(Vlada republike Srbije, 2019).

Interdisciplinarni projekat CoV2Soul.rs udružio je stručnjake iz oblasti javnog zdravlja, psihologije i psihijatrije da bi se na reprezentativnom uzorku populacije Srbije primenili  najsavremeniji instrumenti za procenu psihijatrijskih poremećaja i za detekciju distresa kod odraslog stanovništva Srbije u toku Covid-19 pandemije.

NOVO

Istraživanje CoV2Soul.rs je koristilo višestepeno probabilističko uzorkovanje i prikupljen je reprezentativni uzorak odraslog stanovništva Srbije.

O čemu će stručna i šira javnost može da se informiše iz CoV2Soul.rs?

  • O prevalenciji 12 najčešćih psihijatrijskih poremećaja (DSM 5) i učestalosti suicidalnosti u drugoj godini pandemije
  • O Kovid stres-sindromu, o učestalosti distresa i o promenama intenziteta anksioznosti i depresivnosti tokom trajanja pandemije
  • O učestalosti stresora povezanih sa rizikom od infekcije, ali i svih ostalih stresora tokom pandemije
  • O upotrebi lekova za smirenje tokom pandemije
  • O karakteristikama ličnosti u sedmofaktorskom modelu ličnosti
  • O teorijama zavere u vezi sa pandemijom i njihovoj rasprostranjenosti
  • O učestalosti doživljaja usamljenosti u populaciji
  • O kvalitetu života u drugoj godini pandemije
  • O ličnom utisku ispitanika u vezi sa uticajem pandemije na glavne aspekte života

Korist od ovog istraživanja imaju svi koji se bave mentalnim zdravljem, a prvenstveno donosioci odluka u čijoj je nadležnosti planiranje i sprovođenje zaštite mentalnog zdravlja.

Rezultati CoV2Soul.rs su dostupni za uključivanje u međunarodne meta-analize prevalencije psihijatrijskih poremećaja, kovid-stresa, kvaliteta života tokom pandemije i drugih važnih aspekata mentalnog i javnog zdravlja.

Istraživanje je sprovodeno uz podršku Fonda za nauku Republike Srbije, broj projekta #7528289COVID-19-CoV2Soul.RS.  Istraživanje je registrovano na Clinicaltrials.gov broj NCT 04896983

Ukratko o rezultatima projekta pogledajte u brošuri ispod.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.